Kans gegrepen
“Toen mijn oma in een verpleeghuis zat, vond ik dat ze te veel stil zat,” vertelt Martijn. “Ik werkte op dat moment als personal trainer in een sportschool en was iedere dag met bewegen bezig. Ik vond het moeilijk haar zo te zien. We gingen vaak samen wandelen, maar ik dacht tegelijkertijd ook: dit moet anders kunnen. Nog geen twee maanden later zag ik de vacature voor beweegagoog bij SVRZ Ter Schorre in mijn woonplaats Terneuzen. Die kans heb ik gegrepen. En nu, vijf jaar later, ben ik daar nog steeds heel blij mee.”
Boeken en een dweil
Bij SVRZ zijn veertien beweegagogen, ook wel bewegingsagogisch medewerkers genoemd, werkzaam. Hun doel is om ouderen in beweging te krijgen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Martijn: “Ik zie regelmatig ouderen die geen zin meer hebben om te bewegen. Bij iedere cliënt stel ik mezelf opnieuw de vraag: hoe ga ik deze meneer of mevrouw activeren? Belangrijk is om klein en simpel te beginnen. Dat wil zeggen: we werken veel met huis-, tuin en keukenmaterialen, zoals boeken of een dweil, en sluiten aan op de beleefwereld van de cliënt. Als ik weet dat iemand vroeger fanatiek voetbalde, dan ga ik niet met diegene fietsen, maar pak ik er een bal bij. Ik heb net nog twaalf keer een ballon overgekopt met iemand van 98!”
Zet de deur eens open
De creatieve oefeningen die Martijn bedenkt zijn terug te zien op zijn Instagram-pagina. Daar deelt hij filmpjes van cliënten die spelenderwijs in beweging komen. Hiermee hoopt hij anderen te inspireren: “Ik wil laten zien dat bewegen zoveel makkelijker is dan we denken. En dat cliënten niet van beweegagogen afhankelijk zijn om te bewegen, maar dat zorgcollega’s en familieleden hierbij kunnen helpen. Een goed voorbeeld is een mevrouw die stap voor stap weer in beweging is gekomen. Van zitten naar staan en van staan naar wandelen. Ik heb collega’s gevraagd om haar ook wat opdrachtjes op de woning te geven. Laat mevrouw bijvoorbeeld een keer alle gordijnen openen of meehelpen de tafel te dekken. Ook dat is beweging! Of zet de deur eens open, zodat ze zelf het initiatief kan nemen om even in de tuin te stappen.”
Aanstekelijk!
De oefeningen van Martijn en zijn collega’s toveren vaak een glimlach op het gezicht van bewoners. En het mooiste is: bewegen werkt aanstekelijk. “Zien bewegen, doet bewegen”, aldus Martijn. “Cliënten hebben plezier tijdens de lessen en raken steeds enthousiaster. Ze raken niet alleen lichamelijk fitter, ook hun gedrag en stemming verbetert. Ze leren elkaar beter kennen, maken een praatje en lachen samen. Ook sociaal gezien is bewegen zó belangrijk.” Er zijn ook bewoners die het maar helemaal niks vinden. Martijn lacht: “Laatst nog: ik ging een meneer ophalen in zijn woning. Van een afstand zag ik al dat hij niet al te vrolijk keek. Hij vroeg me om weg te gaan. ‘Oké, dat is goed’, zeg ik dan. ‘Laat je me dan wel even zien waar de achterdeur is?’. En zo stond hij op en liep hij mee. Onbewust had meneer zijn eerste beweging te pakken. Toen hij dat doorhad, verscheen er ook bij hem een kleine glimlach.”
Beweging is overal
Martijn is blij dat er steeds meer aandacht in zorgorganisaties is voor het belang van bewegen. “Ik gun het iedereen om zo vitaal mogelijk oud te worden. Dat kan niet zonder te blijven bewegen. Ik heb veel cliënten met dementie. Met bewegen kun je het niet stoppen, maar het lijkt het wel te vertragen, doordat we de hersenen blijven activeren. Ik vind het mooi dat ik daaraan mag bijdragen.” De ruimte en vrijheid die hij vanuit SVRZ krijgt om dat creatief en spelenderwijs te doen, doet hem goed. “Wat ik doe voelt niet als werk, maar gaat eigenlijk vanzelf. Ik zeg altijd: beweging is overal. Maak daar gebruik van. Als je dat eenmaal doorhebt, is er eigenlijk geen reden meer om niet te bewegen.”
EK-pret bij SVRZ
Met onderstaande korte, vrolijke video hebben we tijdens het EK-voetbal 2024 op social media en met bovenstaand artikel laten zien hoe een beweegagoog te werk gaat en waarom dit zo belangrijk is.