Onafhankelijk waarderingsonderzoek
Naast deze informele contactmomenten vraagt SVRZ de cliënt om periodiek deel te nemen aan een onafhankelijk waarderingsonderzoek. Bijvoorbeeld in de vorm van een vragenlijst of persoonlijk gesprek. Passend bij de doelgroep en in lijn met de afspraken die hierover binnen de zorgsector zijn gemaakt. Het afgelopen jaar heeft SVRZ de volgende waarderingsonderzoeken uitgevoerd:
ZorgkaartNederland
ZorgkaartNederland is een initiatief van de Patiëntenfederatie Nederland. Op dit onafhankelijke platform delen mensen hun ervaringen over de zorg. Om inzicht te hebben in de kwaliteit van onze zorg, stimuleren we cliënten en hun naasten om een review te delen op ZorgkaartNederland.
In 2024 zijn er 121 beoordelingen (gemiddelde waardering: 8,8) op ZorgkaartNederland geplaatst. Hiervan kwamen er 98 waarderingen voort uit het PREM-onderzoek ZorgThuis.
Verder zijn er 23 beoordelingen voor de intramurale locaties geplaatst en 6 voor de Geriatrische Revalidatie, waarvan 1 specifiek voor een specialist. Van de waarderingen van de intramurale locaties van SVRZ waren er 2 beoordelingen met een rapportcijfer tussen 0-6, 2 beoordelingen tussen 7-8 en 19 beoordelingen van 9 en hoger. Voor deze categorie komt de Net Promotor Score (NPS) daarmee uit op 74,0. De NPS-score geeft aan hoeveel mensen een zorgaanbieder bij vrienden en familie zouden aanbevelen.
Cliëntervaringsgesprekken
SVRZ vindt het belangrijk om te weten of cliënten tevreden zijn over het wonen bij SVRZ en de zorg die wij leveren. Daarom voeren wij iedere twee jaar een cliëntervaringsgesprek met alle cliënten die langdurige zorg ontvangen. Deze gesprekken worden gevoerd door gesprekleiders. Dit zijn medewerkers van SVRZ met ervaring in de zorg, die specifiek getraind zijn voor het voeren van gesprekken. De gesprekleiders zijn onafhankelijk; ze werken op een ander locatie en zijn niet betrokken bij de dagelijkse zorg voor de cliënt. De gesprekken vinden plaats in de vertrouwde omgeving van de cliënt. Op basis van de complimenten, verbeterpunten en verhalen van de cliënt, maakt de gespreksvoerder een verslag. De teamcoach gaat daarna met medewerkers in gesprek over de complimenten en verbeterpunten. De resultaten worden verwerkt in een analyse voor het management van SVRZ.
In 2024 zijn er 462 cliëntervaringsgesprekken gevoerd. Dit heeft geleid tot de volgende inzichten:
- Ruim 90% van de cliënten geeft aan ‘altijd’ of ‘meestal’ tevreden te zijn over het in goede dialoog maken en nakomen afspraken.
- De meest positief scorende vraag gaat over de eigen regie van de cliënt. 85% van de respondenten geeft aan ‘altijd’ tevreden te zijn. Dit geeft aan dat zij bij de dagelijkse zorg zelf mogen (blijven) doen wat ze zelf kunnen. Ook als dit veel langer duurt dan wanneer de zorgmedewerker dit zou doen.
- Ondanks een overall (ruim 88%) tevredenheid, zijn de meest kritische reacties gericht op goed eten en drinken. Hierbij zijn soms grote verschillen zichtbaar tussen de diverse doelgroepen.
Resultaten gesprekken cliënten in beeld
Onderstaande afbeelding geeft de resultaten weer van de gesprekken met cliënten. Het gaat om cliënten met dementie (psychogeriatrische cliënten), cliënten somatiek en cliënten uit Laag Volume Hoogcomplexe doelgroepen (LVHC). Denk hierbij aan mensen met het syndroom van Korsakov en dementie op jonge leeftijd. De antwoordcategorieën tijdens deze gesprekken zijn: nooit, soms, meestal en altijd. De uitkomsten op de afbeelding zijn een optelling van de antwoordmogelijkheden ‘meestal’ en ‘altijd’. De gegevens zijn bijgewerkt tot eind 2024.

Revalidatiezorg
SVRZ vraagt aan alle cliënten die bij ons revalidatiezorg hebben ontvangen naar hun ervaringen over onze zorg- en dienstverlening. Naast een algemene waardering stellen we vragen over de informatieverstrekking, het revalidatieproces en het verblijf.
In 2024 zijn er 611 revalidatietrajecten geweest. Hiervan hebben 215 revalidatiecliënten hun ervaringen over de revalidatie bij SVRZ met ons gedeeld. Dit is een respons van 35%. Deze cliënten gaven SVRZ een gemiddeld cijfer van een 8,3. De NPS-score voor het jaar 2024 is 31.
Eerstelijns Verblijf (ELV)
Er hebben in 2024 262 cliënten ELV-zorg ontvangen bij SVRZ. Het gemiddelde cijfer voor de ELV bedraagt 8,6. De gemiddelde NPS-score voor het jaar 2024 is 40.
Eerstelijns fysiotherapie en logopedie
SVRZ meet de ervaringen van cliënten die gebruikmaken van de eerstelijns fysiotherapie en logopedie van SVRZ. Dit doen we met behulp van een PREM. Dit is een korte digitale vragenlijst die wordt aangeboden bij de laatste behandeling of wanneer er sprake is van chronische problemen na zes weken. Het gemiddelde rapportcijfer voor fysiotherapie was in 2024 een 8,9 (n= 20) en voor logopedie was dit in 2024 een 9,1 (n= 16).
ZorgThuis
In 2024 is voor ZorgThuis uitvraag gedaan met behulp van een PREM. In totaal zijn er 648 vragenlijsten uitgereikt via de zorgmedewerkers. Hiervan zijn 352 vragenlijsten geretourneerd. De NPS-score was 65 en het gemiddelde rapportcijfer was een 8,9. Van cliënten die hiervoor toestemming hebben gegeven, is de beoordeling doorgestuurd naar ZorgkaartNederland.