Waarom is het belangrijk dat er palliatieve unit is?

Jeroen: “Het is belangrijk dat er een palliatieve unit is. Palliatieve zorg zorgt ervoor dat de kwaliteit van het leven van een cliënt wordt verbeterd, door het verlichten van het lijden. Je levert samen met goed opgeleide professionals 24/7 zorg in de laatste levensfase van de cliënt.”

Gerda: “De Palliatieve Zorg heeft een overstijgend karakter en laat een waardevol en dankbaar gevoel achter. Het is dan ook bijzonder om mee te lopen in de laatste fase van het leven van een cliënt. De belangrijkste reden dat er een palliatieve unit is, is dat we op deze unit het verschil kunnen maken in de zorg. We streven ernaar dat de cliënt zich waardevol, comfortabel en met respect ‘thuis’ voelt in de palliatieve unit. We geven niet alleen zorg aan de cliënt, maar ook de naasten worden gehoord.”

Wat maakt werken op deze afdeling bijzonder?

Marlies: “Op deze afdeling ben je er voor elkaar, je luistert zonder woorden en je kunt er zijn voor de cliënt en hun naasten. We kunnen comfort bieden en tijd nemen voor het nemen van afscheid van het leven.”

Gerda: “De meerwaarde voor mij is, het waardevolle gevoel dat achterblijft, nadat je als team wat voor de cliënten en nabestaanden hebt kunnen betekenen.”

Welk moment blijft jou het meest bij?

Marlies: “Wat mij goed bijstaat, is een euthanasie van een jongere vrouw van 64 jaar. De cliënt zat nog aan tafel samen met haar dochter. Samen koffiedrinken en gewoon nog even samen zijn. De arts kwam op de afdeling, het moment was aangebroken. Wij waren er klaar voor en keken de dochter aan. We vertelden dat de cliënt op bed mag gaan liggen, samen met de dochter zorgden we ervoor dat ze comfortabel in bed lag. Ze waren er klaar voor. De dochter zat naast het bed en had de handen van moeder vast. De vrouw kreeg de medicatie. Ze kijkt naar haar dochter en zegt: “Daar komt het, ik ga, dag schat!”. En zo overleed ze. Het was een indrukwekkend afscheid.”

Gerda: “Wat mij met meeste is bijgebleven van al de jaren dat ik in de palliatieve unit werk, is het afscheid van drie kleine kinderen bij hun moeder met een hersentumor. Ze probeerden contact met hun moeder te maken, maar ze was met regelmaat buiten bewustzijn. Als je dit als verzorgende aan je voorbij ziet gaan, dan doet je moederhart zo een pijn, want naast dat je professional bent, ben je ook een moeder.”

Collega’s, hartelijk bedankt voor jullie trouwe inzet en waardevolle werk!