Waarom is dit onderwerp belangrijk?

Meer dan de helft van alle cliënten in een verpleeghuissetting ervaart gevoelens van eenzaamheid. Eenzaamheid heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van een cliënt, op zijn/haar gezondheid en functioneren. Het kan leiden tot vroeger overlijden. Kortom, met het krijgen van meer grip op eenzaamheid verbeteren we de kwaliteit van leven en verminderen we de zorglast.

Het onderzoek

Het onderzoek bestond uit de afname van een vragenlijst bij cliënten. De vragen uit de vragenlijst kunnen verwijzen naar verschillende kenmerken van eenzaamheid. Na het invullen van de vragenlijst gingen de medewerkers in gesprek met cliënten. Met deze methode kregen de medewerkers inzicht in eenzaamheid bij de cliënt en leerden ze de cliënten anders kennen. Wat dit onderzoek uniek maakte, is dat de meerderheid van deze cliënten verbleef op een locatie voor mensen met dementie.

De resultaten

Bij 9 van de 10 ondervraagde cliënten werden kenmerken van een of meerdere types van eenzaamheid gesignaleerd. De gevonden kenmerken legden het vaakst een verband met een gemis aan sociale contacten (sociale eenzaamheid) of met een verlaten of vervreemd gevoel (existentiële eenzaamheid). De vragenlijst bleek goed te werken, voor zowel cliënten als voor medewerkers. De medewerkers willen deze vragenlijsten namelijk meer gaan inzetten bij gesprekken om inzicht en grip te krijgen op eenzaamheid.

Meer informatie nodig over het onderzoek? Ga naar www.awoz.nl/eenzaamheid-in-de-verpleeghuissetting.