Hoe ontstaat een CVA?
Een CVA kan op twee manieren ontstaan: door een hersenbloeding of een herseninfarct. Als een bloedvat in de hersenen knapt, spreek je van hersenbloeding. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat verstopt. In beide gevallen wordt de toevoer van bloed naar de hersenen verstoord. Daardoor krijgt het getroffen gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof en raakt het beschadigd.
Wat zijn hier de gevolgen van?
De gevolgen zijn vaak ernstig. Bijvoorbeeld een verlamming, problemen met bewegen, of verward praten. Maar de gevolgen kunnen ook minder zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Zoals karakterveranderingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en problemen met zicht. Een CVA betekent een ingrijpende verandering in het leven van degene die getroffen is. Maar ook in dat van de partner of kinderen.
Welke behandeling volgt na een CVA?
De behandelingen kunnen divers zijn. Die zijn afhankelijk van de problemen die het heeft veroorzaakt. Na een beroerte verblijft de patiënt meestal vijf tot tien dagen op een speciale afdeling. Hier onderzoeken de fysiotherapeut, de ergotherapeut en de logopedist wat de beperkingen zijn. De eerste maanden is het doel van de revalidatie om te herstellen. Daarna is de revalidatie erop gericht om om te leren gaan met de beperkingen. De revalidatie kan gebeuren als dagbehandeling of op een van onze revalidatieafdelingen. Veel blijvende gevolgen zijn vaak pas goed merkbaar als de revalidatie is afgelopen.