De paden zijn netjes schoongemaakt en u heeft prachtig uitzicht op het mooie plantsoen. U woont zelfstandig, maar toch in de buurt bij alles wat u nodig heeft. Fijn wonen zo; dat is wat ik dacht toen ik bij u aanbelde. U komt vlot en vrolijk de deur open doen, blij om weer eens gezichten te zien, gaan we op gepaste afstand aan tafel zitten.
Een gezellige woning, met voorzieningen op loopafstand
U bent 92 jaar en woont al 16 jaar in deze aanleunwoning. Op 27 april, 16 jaar geleden, was de eerste nacht hier. Samen met uw man, verhuisde u van Scherpenisse naar Tholen. U ging toen op zoek naar een plek waar u veilig oud kon worden. Mocht in de toekomst zorg nodig zijn, dan wilde u daar dichtbij wonen, maar wel op een plek die u graag zelf wilde. De woonopties waren Dalemhof, Vliethof en Prins Clauslaan. Het is de aanleunwoning op de Prins Clauslaan, vlak naast zorgcentrum Ten Anker van SVRZ, geworden. En, eerlijk is eerlijk, het is een knusse, gezellige woning, met alles wat je nodig hebt op loopafstand. Uw man heeft hier helaas maar drie jaar mogen wonen. Het laatste stukje van zijn ziekbed heeft u hem samen met medewerkers van SVRZ ZorgThuis verzorgd. Dat was uw eerste kennismaking met ZorgThuis van SVRZ.
ZorgThuis van SVRZ
Inmiddels bent u zelf ook wat ouder geworden en kunt u, zoals u zelf aangeeft, niet alles meer zelf. U heeft minder gevoel in uw vingertoppen en kan lastiger zelf iets open maken. Wij ondersteunen u wekelijks bij de douchebeurt. Dit vindt u fijn, maar alles wat u nog zelf kan, wilt u zelf doen. Toen het een tijdje minder ging, kwamen we u vaker helpen. Echter zodra het wat beter ging, probeerde u het graag weer zelf. Via de gemeente (WMO) heeft u één keer per week van ons huishoudelijke hulp. U geeft aan zeer gesteld te zijn op uw vaste ZorgThuis medewerker huishouding van SVRZ: “Ze kan goed en hard werken.” Daarnaast bent u blij met de aandacht en een praatje, u kijkt er wekelijks naar uit. Zeker in deze lastig tijd. Binnenkort gaat een medewerker met zwangerschapsverlof. U snapt het natuurlijk helemaal, maar leuk vindt u het niet. “Regel maar goede vervanging”, zegt u lachend. Ik beloof haar dat ik mijn best ga doen.
Toch wat eenzaamheid…
Tijdens ons leuke gesprek geeft u een paar keer aan, dat u deze coronatijd erg eenzaam vindt. U mist de OpenTafel (warme maaltijd voor ouderen tussen de middag in restaurant de Klipper), in Ten Anker, de Welfair, sjoelen en de zoete inval bij u thuis. Door het vele alleen zijn en toch ook minder bewegen, gaat u achteruit, dat geeft u zelf aan. U bent gewend om veel te doen. Dit komt zo zegt u, omdat u het vroeger altijd bezig was in uw kruidenierszaak. Het was er druk, u had personeel en was dus altijd in de weer. Dit heeft er wel voor gezorgd dat u een echt mensenmens bent. Iedereen is verschillend, de klanten toen, en de medewerkers nu. De ene is wat liever dan de andere, maar ze doen het allemaal goed. U kunt goed aangeven hoe u de zorg graag wilt hebben. Zou iets niet bevallen, dan voelt u zich veilig genoeg dit aan te geven: “Ik heb geen klachten, ben erg tevreden over de zorg die ik heb en hoop nog even zo onafhankelijk te blijven, maar anders trek ik gelijk aan de bel.”
Dagactiviteiten in SVRZ Ten Anker
Buiten de persoonlijke en huishoudelijke zorg, gaat u nu twee middagen per week naar de dagactiviteiten van SVRZ, ook in Ten Anker. Dan bent u er even uit, want u heeft een afspraak bij de dagbesteding. Dat is heel gezellig. Een leuke bingo of een spelletje. Verder bent u zeer actief met haken en breien. Mooie kussens, plaids, maar ook leuke onderzetters, die u weer mee geeft als bingoprijsje. U kijkt tv, vooral programma’s die goed zijn voor het geheugen en leest de krant en verschillende bladen. Nu u meer alleen bent en de zoete inval mist, voelt het toch meer eenzaam. “Maar”, zegt u, “in de eerste golf, heb ik van mijn kinderen een tablet gekregen. Nu kan ik iedere dag videobellen met de kinderen en kleinkinderen en zie ik toch hoe het met ze gaat en wat ze doen.” Trots laat u foto’s zien, ook van het mooie Mallorca waar u vroeger vaak naar toe bent geweest. “Kijk”, zegt ze, “dan ga ik deze foto’s bekijken, dan ben ik toch weer even op reis geweest.”
Mantelzorg
Buiten verschillende vormen van zorg en ondersteuning, heeft u ook een mantelzorger die veel voor haar doet. U kunt altijd op haar terugvallen. De mantelzorger regelt heel veel, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. U woont hier heel fijn en zou het iedereen aanbevelen. Onafhankelijk, maar overal dichtbij, zeker als straks alles weer kan en mag.
Met de woorden: “ik dank u hartelijk voor het fijne en open gesprek”, rond ik het gesprek af. U geeft aan dat we altijd welkom zijn: “kom nog maar eens gezellig op de koffie.” En dat gaan we zeker doen!
U kreeg zojuist een blik in het leven van mevrouw Moerland. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden voor ZorgThuis van SVRZ of een aanleunwoning van SVRZ bij u in de buurt? Neem contact op met: zorglijn@svrz.nl.