Speciale zorg

Bij jonge mensen uit dementie zich anders dan bij ouderen. Vooral iemands gedrag of taal verandert. Soms tast de ziekte namelijk het deel van de hersenen aan dat karakter en gedrag aanstuurt. Ook zitten jonge mensen met dementie in een hele andere levensfase dan ouderen. Daardoor hebben ze speciale zorg nodig. SVRZ heeft deze expertise en biedt hulp op maat voor mensen met dementie en hun familie en/of mantelzorgers.

Herkennen van signalen

Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. Er is vaak geen geheugenverlies, zoals bij ouderen. Juist veranderingen in het gedrag vallen op. Het gaat bijvoorbeeld mis op het werk. Mensen vergeten afspraken. Het is moeilijk overzicht te bewaren. Het kost steeds meer moeite om gesprekken te volgen. En er ontstaan problemen in het gezin. Of het huishouden lukt niet meer. De partner of andere mensen in de omgeving merken deze veranderingen op. Maar vaak herkennen ze het gedrag niet als dementie. Ze denken eerder aan een depressie of een burn-out. Het duurt meestal lang om de juiste diagnose te krijgen. Als dan blijkt dat veranderd gedrag bij jonge mensen door dementie komt, geeft dat duidelijkheid, maar ook veel verdriet. Naast de zorg aan de jonge mensen zelf is hulp aan familie en mantelzorgers dan ook erg belangrijk in de aanpak van SVRZ.

Behandeling

SVRZ biedt zorg op maat voor jonge mensen met dementie in Zeeland in de vorm van een dagbehandeling en vier groepswoningen. Een team van specialisten, zoals een arts, fysiotherapeut en psycholoog, is betrokken om de cliënten te begeleiden en te behandelen. De dagbehandeling is maatwerk waarbij de mogelijkheden van de mensen als startpunt gelden. Belangrijk is een zinvolle daginvulling. In de groepswoning kunnen mensen permanent verblijven die niet meer thuis kunnen wonen. Ook hier kijken we naar wat de cliënt nog kan en bieden we begeleiding en behandeling.

Uitgangspunten van de behandeling:

  • Versterken eigenwaarde
  • Zelfredzaamheid vergroten en onbegrepen gedrag verminderen
  • Familieleden en andere direct betrokkenen ondersteunen
  • Eén behandelteam voor beide locaties wat bestaat uit artsen, verpleegkundig specialist, fysio- en ergotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werk en logopedist.

Kenniscentrum dementie op jonge leeftijd

SVRZ is lid van het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd. Dit houdt in dat we de landelijke uitwisseling van kennis en expertise toejuichen en hier zelf een actieve bijdrage aan leveren.

Website Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd