Wet langdurige zorg (Wlz)
- Een volledig pakket thuis (VPT).
Met een VPT krijgt u thuis dezelfde zorg die u zou krijgen als u bij een zorgorganisatie zou wonen. - Een modulair pakket thuis (MPT).
Een MPT krijgt u als u niet het volledige zorgpakket van een zorgorganisatie nodig heeft of als u de zorg niet volledig zelf via een PGB wilt organiseren. Met het MPT kunt u zorg door een zorgorganisatie combineren met een PGB. - Een persoonsgebonden budget (PGB).
Met een PGB regelt u alle zorg en ondersteuning zelf. U bepaalt welke zorgverlener deze zorg of ondersteuning waar en wanneer biedt.
Wlz kompas
In het Wlz Kompas leest u welke zorg u van de Wlz mag verwachten. Denkt u bijvoorbeeld aan een behandeling van een pedicure, de schoonmaak van uw kamer en het aanbod van eten en drinken.
Eigen bijdrage
Folder CAK WMO eigen bijdrage 2024
Folder CAK Wlz en Beschermd wonen eigen bijdrage 2023
Zorgverzekeringswet
Eigen bijdrage
Polisvoorwaarden
Verplicht eigen risico
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
- Huishoudelijke hulp: b.v. hulp bij het opruimen, schoonmaken en ramen zemen.
- Aanpassingen in de woning: b.v. een traplift of een verhoogd toilet.
- Maaltijdverzorging, ook wel warme maaltijdvoorziening of tafeltje-dekje genoemd.
- Individuele begeleiding.
- Dagbesteding.
- Respijtzorg: zorg om de mantelzorger te ontlasten of als de mantelzorger uitvalt.
Eigen bijdrage
De eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bedraagt maximaal € 19,00 per periode van 4 weken. Uw eigen Inkomen of vermogen telt hiervoor niet mee. Dit geldt alleen voor maatwerkvoorzieningen. Voor algemene voorzieningen mag de gemeente een andere bijdrage vragen. Er zijn gemeenten die bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp als algemene voorziening aanbieden. U kunt bij uw gemeente vragen of u een maatwerk of algemene voorziening heeft.
Wmo-voorzieningen aanvragen
Voor het aanvragen van hulp kunt u terecht bij het Wmo-loket in uw gemeente. Uw gemeente stelt vast of u recht heeft op hulp vanuit uw gemeente. Meer informatie kunt u lezen op de website van uw gemeente.
De eigen bijdrage van de WMO wordt jaarlijks gepubliceerd op: www.hetcak.nl/regelingen.
Aanvullende diensten SVRZ
SVRZ biedt een aantal diensten die niet vergoed worden door de Wet langdurige zorg (Wlz) of Zorgverzekeringswet (Zvw), zoals het wassen van kleding of een telefoonabonnement. Lees hier meer over deze aanvullende diensten.