Waarom is er een nieuw rookbeleid bij SVRZ?
Roken verhoogt de kans op onder andere COPD en longkanker. Dat is een ernstigere vorm van kanker dan bijvoorbeeld huidkanker. Maar de ziekte openbaart zich pas op latere leeftijd. Om de gevolgen van roken tegen te gaan, werken we toe naar een rookvrije generatie. Zo heeft de overheid bepaald dat de zorg in 2030 rookvrij moet zijn. Tegen die tijd mag er bij zorgorganisaties nergens meer gerookt worden, ook niet buiten. Het nieuwe rookbeleid is een belangrijke stap in die richting.
Helemaal rookvrij? Is het niet voldoende als er alleen buiten wordt gerookt?
Als je rookt komen er heel kleine deeltjes van de sigaret vrij en die blijven hangen in de omgeving. Dus op de handen, op kleding, de meubels… Hoewel deze deeltjes heel klein zijn, kunnen ze schade aanrichten. Er is bijvoorbeeld onderzoek gedaan bij een baby van wie de ouders niet in het bijzijn van het kind rookten. Opvallend is dat er nicotinedeeltjes zijn aangetroffen in de urine van de baby, terwijl deze niet direct was blootgesteld aan sigarettenrook. Dit principe noemen we derdehands rook. Ook wanneer iemand dus buiten rookt, komen er schadelijke deeltjes mee naar binnen.
Is het moeilijk om te stoppen met roken?
Jazeker! Wanneer je niet rookt, realiseer je je dat misschien niet, maar stoppen met roken is niet gemakkelijk. Roken is erg verslavend. Er worden ook veel stoffen toegevoegd aan sigaretten om te zorgen dat je wilt blijven roken. Daarnaast is het gewoontegedrag: een sigaret bij de koffie, na het eten, dat is gewoon een vaste routine geworden. Mensen die willen stoppen, hebben meer last van het doorbreken van die gewoonte dan van het fysieke gebrek aan nicotine.
Ik heb zelf ook een tijdje gerookt en ik dacht altijd dat ik een sigaret nodig had om van de stress af te komen. Maar het is juist de nicotine die die stress veroorzaakt. Wanneer je rookt is je behoefte aan nicotine met de eerste hijs al bevredigd. Maar dat voldane gevoel zakt weg. Dan denk je dat je gestresst bent, maar in werkelijkheid voel je weer het verlangen naar nicotine.
Hoe zit het dan met vapen? Is dat net zo schadelijk als roken?
Vapen wordt wel gezien als een middel om te stoppen met roken. Helaas laten de cijfers een tegenovergesteld beeld zien. De laatste vijf jaar zijn er meer jongeren begonnen met roken en dat heeft alles te maken met de vape. De overgang van de vape naar de sigaret is namelijk heel gemakkelijk: je maakt dezelfde beweging. Maar vapen is net zo slecht als roken. In een vape zit ook nicotine, soms zelfs dezelfde hoeveelheid als in twee pakjes sigaretten.
Heeft het nut om op oudere leeftijd te stoppen?
Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Als je voor je 35ste stopt met roken, ontloop je 90% van de risico’s. Wanneer je voor je 50ste stopt, heb je 50% minder kans om in de volgende 15 jaar te sterven aan de gevolgen van roken. En rokers die op hun 65ste stoppen, verlengen hun leven met twee tot vier jaar. Het heeft dus altijd zin, maar we weten ook echt dat het moeilijk is. Daarom bied ik ondersteuning aan cliënten die aangeven dat ze willen stoppen en die openstaan voor hulp. Bijvoorbeeld door een stopplan te maken. Ik heb geen behandelrelatie met medewerkers, maar ik geef wel graag advies. Of ik wijs ze op sites waar ze hulp kunnen vinden. Spreek me dus gerust aan als je vragen hebt over stoppen met roken.
De foto van Dina is gemaakt door fotograaf Hetty Van Oijen.
Stoppen met roken is niet eenvoudig, maar er is hulp!Dina Lorier